Blogs 

Wereldwijde chiptekorten

29 AUG 2022 – AUTEUR: MAURICE STEENBERGEN

Wat zijn chips?

Chips zijn de ‘hersenen’ van computers en smartphones, maar ze zitten ook in tal van andere apparaten: van wasmachines tot laptops en auto’s. Een chip is een stukje silicium waarop een grote hoeveelheid heel kleine elektronische schakelingen (transistors) zitten. De transistors bevatten informatie die in zijn simpelste vorm bestaat uit nullen en enen: een transistor staat ‘aan’ of ‘uit’.

 

Grote chiptekorten

Sinds de uitbraak van Corona in 2020 is er een groot tekort aan chips in de markt. Dit heeft een aantal redenen:

  • Omdat iedereen ging thuiswerken, was er opeens veel meer vraag naar thuiswerkoplossingen. Bedrijven wilden meer laptops en mobiele telefoons voor hun medewerkers.
  • Veel fabrieken, waaronder de chipfabrieken, gingen door de lockdowns dicht. Daardoor nam de productie af.
  • Taiwan is de grootste chipfabrikant ter wereld. 50% van alle chips wereldwijd worden geproduceerd door Taiwan Semiconductor Manufactering Co. In Taiwan was in 2021 een grote droogte. Aangezien voor de productie van chips veel water nodig is, betekende dit dat de productie afnam.
chiptekorten

Een chipmachine van ASML

Afhankelijkheid

Het is, mede door de corona uitbraak, duidelijk geworden dat de Verenigde Staten en Europa erg afhankelijk zijn van Taiwan en Zuid-Korea voor hun chips. De Verenigde Staten en de Europese Unie willen al enige tijd een systeem opzetten dat waarschuwt als er tekorten blijken te zijn in de leveringsketen van halfgeleiders. Daarnaast willen de beide westerse partners dat er meer productiefaciliteit voor chips in Europa en de VS komt. Dit wil men doen door “hoge, maar proportionele subsidies” te geven aan fabrikanten, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager. Zo heeft het Amerikaanse Intel recent besloten dat ze twee grote chipfabrieken gaan bouwen in het Duitse Maagdenburg.

 

Het produceren van chips in Europa is 30 – 50 procent duurder dan in Aziatische landen. Vandaar dat miljardensubsidies absoluut noodzakelijk zijn, als we niet te afhankelijk willen zijn van onze Aziatische partners.

 

Overcapaciteit

IT onderzoeker Gartner geeft aan dat door de bouw van nieuwe chipfaciliteiten en het opnieuw opstarten van bestaande fabrieken naar verwachting in 2023 of 2024 voor een overcapaciteit van chips zal leiden. Tenminste tot de verdere toename van de vraag de overcapaciteit weer verteert. Deze wisselwerking is op zich typerend voor de chipindustrie, aldus Priestley, IT onderzoeker bij Gartner. “Zodra vraag en aanbod in evenwicht zijn, wordt geïnvesteerd om capaciteit te hebben voor de volgende stijging van de vraag.”

 

Daarnaast zijn de fabrieken heel specifiek gemaakt voor een type chip. En er zijn meerdere typen chips en soms is het moeilijk te plannen waar over een x aantal jaar behoefte aan is.

 

Nu hardware nodig?

Maar wat moet je als bedrijf nou als je niet in 2023 of 2024 hardware nodig hebt, maar nu? Want van Cisco tot HP, ze hebben last van de chiptekorten en er zijn lange wachtlijsten. Ons advies is: denk eens aan refurbished IT hardware. Dit is kort gebruikte IT hardware dat geheel is gereviseerd door een van onze 40 IT experts. En we leveren direct vanuit voorraad: vandaag besteld is morgen in huis. De kwaliteit is goed, daarom bieden we 1 tot 3 jaar garantie op al onze producten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze accountmanagers.

Sinds 1998 de slimste ICT leverancier van de Benelux!