Blogs 

CO2 uitstoot laptopproductie

12 MEI 2022 – AUTEUR: MAURICE STEENBERGEN

Er wordt veel gepraat over CO2 uitstoot. Het moet omlaag om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maxicom/Cirres is een circulaire IT leverancier. Door de verkoop van refurbished IT hardware, wordt er minder producten geproduceerd en dat scheelt CO2 uitstoot. In dit blog gaan we in op enkele kerngetallen aangaande CO2 uitstoot van IT hardware en meer.

 

CO2 uitstoot laptopproductie

Er worden per jaar maar liefst 250 miljoen laptops geproduceerd. Elke geproduceerde laptop is goed voor 331 kg CO2 uitstoot. Een totaal van 82,75 miljard kgs CO2! Hierdoor is de IT industrie (zeker als het verbruik wordt meegerekend) verantwoordelijk voor dezelfde CO2 uitstoot als de luchtvaart industrie. Daarnaast wordt er per laptop 190.000 liter water gebruikt en 1200 kgs aarde afgegraven en gedolven. De onderdelen van een typische laptop bevatten kwik, lood, chroom en andere zware metalen.

Helaas produceert het refurbishen van een laptop ook CO2 uitstoot. Dit is echter laag, volgens onderzoek ca. 1 kg CO2 per laptop. Dat is dus een stuk minder dan bij de productie van een laptop vrijkomt.

 

CO2 footprint verlagen

Een bedrijf dat zijn CO2 footprint wil verlagen, doet er dus goed aan refurbished apparatuur te overwegen. Dat is de reden waarom consultancy multinational Atos Origin eind 2021 ervoor heeft gekozen om alleen nog maar refurbished hardware te kopen. Atos Origin heeft 109.000 medewerkers in dienst, dus dat is een enorme reductie in CO2, waterverbruik en grondstoffen delving. En er komt steeds meer regelgeving vanuit de overheid, dus te verwachten is dat steeds meer en meer bedrijven het goede voorbeeld van Atos Origin zullen volgen.

 

CO2 uitstoot mobiele telefoonproductie

Maar ook mobiele telefoons hebben een enorme impact op ons milieu. Weliswaar is de CO2 footprint lager per telefoon (ca. 80 KG CO2), maar er worden er heel veel van geproduceerd. In 2019 waren dit 1,75 miljard mobiele telefoons. Dat is dus een totale CO2 uitstoot van 140 miljard KG Co2 per jaar. Bijna 2 keer zoveel als alle laptops bij elkaar. Datzelfde geldt voor water. Minder water per telefoon (936 liter), maar wel een totaal van 1,638 biljoen liter water per jaar. Ook hier valt weer enorm veel te besparen door refurbished iPhones te kopen.

 

Multinationals worden CO2 neutraal

Het is dus goed dat veel bedrijven aangeven in 2030 al CO2 neutraal te willen zijn. Maar wist je dat Google in 2007 al CO2 neutraal was. Overigens hebben meerdere grote tech-bedrijven plannen aangekondigd hun energieverbruik te beteugelen. Microsoft liet weten in 2030 ‘CO2-negatief’ te worden. In 2020 zei Apple dat in 2030 het hele bedrijf CO2-neutraal zal zijn, inclusief haar toeleveranciers. Amazon hoopt dat doel in 2040 te bereiken. Hopelijk volgen er snel meer bedrijven, groot en klein.

Sinds 1998 de slimste ICT leverancier van de Benelux!