Blogs 

6 tips als je refurbished koopt

7 JUNI 2022 – AUTEUR: MAURICE STEENBERGEN

Natuurlijk is een gloednieuwe iPhone heerlijk, alleen het uitpakken is al een genot. Maar ja, daar staat wel een stevig prijskaartje tegenover. Heeft u wel eens een refurbished product overwogen? Dat scheelt vele honderden euro’s, u bespaart het milieu en vaak ziet het er als nieuw uit. In dit blog vindt u 6 tips & tricks voor het kopen van refurbished hardware.

 

Refurbished

Maar wat is refurbished eigenlijk? Refurbished betekent “gereviseerd”. Het houdt in dat het apparaat volledig is gecontroleerd en gerepareerd (waar nodig).

 

Een refurbished apparaat is:

  • Van binnen en van buiten grondig schoongemaakt.
  • Op tientallen punten gecontroleerd. Als er iets niet werkt wordt het gerepareerd of vervangen. Bij laptops wordt vaak de verouderde HDD vervangen door een snellere SSD drive. Bij veel leveranciers ontvang je een testrapport met daarop wat er met het product is gedaan.
  • Alle data wordt gewist, zodat u een leeg product krijgt.
  • Het besturingssysteem wordt opnieuw geïnstalleerd, tot op de hoogst mogelijke versie.
  • Koop je een product met een batterij (laptop, telefoon, tablet) dan wordt de batterij doorgemeten en als deze niet meer in orde is, wordt hij vervangen.
tips-en-tricks

6 tips & tricks als je refurbished koopt

1. Doe goed vooronderzoek

Niet elke leverancier van refurbished hardware levert dezelfde kwaliteit. Sommige leveranciers zijn ordinaire dozenschuivers. Ze kopen in, doen een kleine check en verkopen het product vervolgens weer door.

Let ook goed op de prijs. Het is eenvoudig om de prijs te vergelijken met de originele adviesprijs, maar vaak is het verouderde product ook nieuw tegen een gereduceerde prijs beschikbaar.

2. Staat van het product

Refurbished hardware is tweedehands hardware. Dat betekent dat er gebruikssporen op kunnen zitten. Dit kan variëren van een krasje op de buitenkant tot een deuk in de behuizing. De leverancier dient hier duidelijk over te communiceren.

Bij Cirres werken we met kwaliteitsgradaties. Deze zijn:

Grade A+        : niet van nieuw te onderscheiden. Vaak zijn deze producten uit een overjarige batch gekocht van de leverancier.

Grade A          : zeer kleine gebruikssporen te zien. Het product werkt perfect.

Grade B          : kleine duidelijke gebruikssporen, er kunnen zelfs kleine deukjes in de behuizing zitten. Het product werkt wel perfect.

Grade C          : Er zijn defecten aan het apparaat (niet werkende poorten, barsten in het scherm)

 

Grade B en C bieden we over het algemeen niet aan onze klanten aan.

 

3. Garantie

Refurbished hardware heeft veelal een betere verwachte levensduur dan nieuw. Het product heeft namelijk al een periode zonder problemen gefunctioneerd, dus de zogenaamde “kinderziektes” zijn er al uit.

Toch is het normaal om op refurbished hardware garantie te krijgen. De lengte varieert echter enorm (en zal ook de prijs beïnvloeden). Bij Cirres krijgt u op netwerking apparatuur standaard 3 maanden garantie, met een mogelijkheid dit te verlengen naar 1 of 3 jaar. Op computing (laptops, desktops) en telefoons en tablets geven we standaard 12 maanden garantie. Dit is te verlengen naar 3 jaar.

 

4. Controleer de aanbieder

De refurbished markt wordt gekenmerkt door veel verschillende aanbieders. De een kijkt alleen of de doos compleet is en zet hem door, de ander (zoals Cirres) onderwerpt het product aan een rigoureus controleproces. Bij die laatste gaan alleen de beste producten door naar de klant en de rest wordt gerecycled.

 

5. Bedenktijd

Koopt u online, dan heeft u recht op 14 dagen bedenktijd vanaf het moment dat u het product heeft ontvangen. Ook als het gaat om een refurbished product. Maar ook als u bij een zakelijke dienstverlener als Cirres koopt (wat vaak op rekening gaat en wordt afgehandeld door een accountmanager), heeft u vaak de mogelijkheid om producten te retourneren als u om wat voor reden niet tevreden bent. De accountmanager zal namelijk een lange termijn relatie met u aan willen gaan en u dus tevreden willen houden.

 

6. Accu

De accu zit, net zoals de banden van een auto, meestal niet in de garantie. De accu zal namelijk in de loop van de tijd minder worden door gebruik. Daarom is het essentieel dat u weet wat voor accu er in uw refurbished laptop of tablet zit. Vraag hiernaar bij de leverancier. Bij Cirres testen we alle accu’s en als deze onder 80% zit, wordt hij vervangen door een nieuwe.

 

Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen, neem dan contact op met één van onze accountmanagers. Dat kan telefonisch via +31 79 76 20200 of per e-mail via info@cirres.com.

Sinds 1998 de slimste ICT leverancier van de Benelux!